Om oss

Mellom hvite strender og majestetiske fjell, helt nord i Vesterålen, finner du Norges eneste operative romsenter – Andøya Space. Siden 1962 har vi hjulpet forskere og ingeniører med å avdekke atmosfærens mysterier og bevege verden fremover.

Et ekte romsenter

Vegg i vegg med opplevelsessenteret vårt skjer det innovasjon på en daglig basis og sendes ut forskningsraketter flere ganger i året. Helt siden 1962 har Andøya Space hjulpet forskere fra hele verden med å studere atmosfæren, nordlyset og verdensrommet. Ofte er forskningen knyttet til atmosfære- og plasmafysikk, fenomenene som danner nordlyset, samt vekselvirkningene mellom jorda og sola.

Andøya Space sender også opp vitenskapelige ballonger, alt fra små værballonger til enorme forskningsballonger som går sirkumpolart. I Norge er vi ledende på dronevirksomhet, og internasjonalt som testarena for rakett- og missilteknologi.

Når vi fra 2022 starter med satellitt-oppskytninger vil vi for alvor sette Norge på rom-kartet: Andøya blir antageligvis det første stedet i Europa hvor det blir mulig å sende små satellitter ut i bane rundt jorden.

Lek og læring

I 2012 la Kong Harald ned grunnsteinen til nybygget Spaceship Aurora. To år senere stod senteret ferdig, og i april 2014 ble det offisielt åpnet av statsminister Erna Solberg. Lærings- og opplevelsessenteret Spaceship Aurora er knyttet til virksomheten på Andøya Space. Det drives av Andøya Space Education, som årlig gjennomfører en rekke undervisningsaktiviteter for elever, studenter og lærere, og ønsker å skape økt interesse for real- og teknologifagene.

Opplevelsessenteret retter seg mot turister og folk flest, i tillegg til elever, studenter og lærere. Her kan du oppleve virtuelle romreiser, du kan lære om nordlyset, forstå dets opprinnelse, effekten det har på planeten vår, og hvordan det gjenspeiles i norsk historie og kultur. Vi ønsker å gi besøkende inntrykk av hvordan dagliglivet er på et ekte romsenter, samt et innblikk i forskningen ved Andøya Space. Her kan gjester ta del i spennende og lærerike aktiviteter.

Norge, med Andøya i sentrum, har en spennende rom-historie som er viktig å formidle, og det er også viktig å spre kunnskap om romindustriens nytte og betydning i samfunnet.

Veien videre

Vi er kontinuerlig på jakt etter nye opplevelser som kan bedre tilbudet vårt ytterligere. Etter omfattende ombygging ble nye Spaceship Aurora gjenåpnet i 2020 av Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon.

Senteret har blitt utvidet med 1400 kvadratmeter til blant annet utstillinger, undervisningsrom, grupperom, dronesimulator og satellittrelaterte laboratoriefasiliteter. Det virtuelle rollespillet “Reisen til Mars” og vårt escape room kalt Escape42 er noen av de nyeste tilskuddene.

Besøk oss

Ta turen til Andøya Space for å lære mer om nordlyset, universet og den forskningen som skjer på Andøya!